#igbudaknerd

Popular

Kalau perempuan tu muda daripada kau. Dia anggap kau adik-adik je tu. Betul ke ni guys? Haha
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Kalau perempuan tu muda daripada kau. Dia anggap kau adik-adik je tu. Betul ke ni guys? Haha#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
Antara perkara yang paling pedih juga, apabila dilupakan hmm
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Antara perkara yang paling pedih juga, apabila dilupakan hmm#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
Tak boleh nak salahkan orang macam ni, tetiba berubah jadi heartless.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Tak boleh nak salahkan orang macam ni, tetiba berubah jadi heartless.#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
Betul ke guys? Cer komen sikit.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Manusia mudah lupa bila dia senang. Kau sendiri kena kuat, jangan harapkan orang lain.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Manusia mudah lupa bila dia senang. Kau sendiri kena kuat, jangan harapkan orang lain.#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju

Recents

Kalau perempuan tu muda daripada kau. Dia anggap kau adik-adik je tu. Betul ke ni guys? Haha
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Kalau perempuan tu muda daripada kau. Dia anggap kau adik-adik je tu. Betul ke ni guys? Haha#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
BERITA BAIK UNTUK PEMINAT NOVEL AKSI!
.
.
JOM DAPATKAN HARGA PROMOSI KARYA HILAL ASYRAF HARI INI!
.
.
Karya tarbawi, lain dari yang lain, penuh aksi, sangat ummatik!
.
1โƒฃ Hero
2โƒฃ Pemburu
3โƒฃ Surihati Encik Pembunuh
4โƒฃ Hikayat Satria - Satria Sejati : Generasi Baru
.
.
HARGA KOMBO UNTUK KORANG!๐Ÿ’ฅ
.
1 BUKU : RM30
2 BUKU : RM55
3 BUKU : RM80
4 BUKU : RM100
.
๐Ÿ“ฎFREE POSTAGE KE 1 ALAMAT SAHAJA!
.
.
Anda nak buat tempahan novel? Whatsapp โ€œSAYA NAK NOVELโ€ ke
.
๐Ÿ“ฒ017 387 7967
๐Ÿ“ฒ017 387 7967
๐Ÿ“ฒ017 387 7967
.
.
.
Jom follow media sosial kami!
.
Instagram : @aksarasorga
Telegram : @aksarasorga
.
.
.
Korang dah pernah baca novel-novel ni? Cer bagi feedback sikit kat ruang komen ๐Ÿ™†๐Ÿปโ€โ™‚
BERITA BAIK UNTUK PEMINAT NOVEL AKSI! . . JOM DAPATKAN HARGA PROMOSI KARYA HILAL ASYRAF HARI INI! . . Karya tarbawi, lain dari yang lain, penuh aksi, sangat ummatik! . 1โƒฃ Hero 2โƒฃ Pemburu 3โƒฃ Surihati Encik Pembunuh 4โƒฃ Hikayat Satria - Satria Sejati : Generasi Baru . . HARGA KOMBO UNTUK KORANG!๐Ÿ’ฅ . 1 BUKU : RM30 2 BUKU : RM55 3 BUKU : RM80 4 BUKU : RM100 . ๐Ÿ“ฎFREE POSTAGE KE 1 ALAMAT SAHAJA! . . Anda nak buat tempahan novel? Whatsapp โ€œSAYA NAK NOVELโ€ ke . ๐Ÿ“ฒ017 387 7967 ๐Ÿ“ฒ017 387 7967 ๐Ÿ“ฒ017 387 7967 . . . Jom follow media sosial kami! . Instagram : @aksarasorga Telegram : @aksarasorga . . . Korang dah pernah baca novel-novel ni? Cer bagi feedback sikit kat ruang komen ๐Ÿ™†๐Ÿปโ€โ™‚
Kalau bf/gf korang hantar mesej macam ni, apa korang buat? #luahanperasaan
.
๐Ÿ‘‡Tag sahabat anda๐Ÿ‘‡
.
.
#luahanperasaan#iglelakivsperempuan#igjoyah#hatikecai#igbudaknerd#igbudaknakal#nakpickupline#nakbebel#nakkongsi#mudahterhibur#igersmalaysia#malaysiatrending
Antara perkara yang paling pedih juga, apabila dilupakan hmm
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Antara perkara yang paling pedih juga, apabila dilupakan hmm#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
Tak boleh nak salahkan orang macam ni, tetiba berubah jadi heartless.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Tak boleh nak salahkan orang macam ni, tetiba berubah jadi heartless.#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
Klu abg/kakak kamu hilang pergi tutup wifi ja .....mesti diorang muncul ....
#igbudaknerd
#likejikasetuju
Betul ke guys? Cer komen sikit.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Manusia mudah lupa bila dia senang. Kau sendiri kena kuat, jangan harapkan orang lain.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
Manusia mudah lupa bila dia senang. Kau sendiri kena kuat, jangan harapkan orang lain.#nakluahsikit #mudahterhibur . . โœ… Tag sahabat anda โœ… Like kalau korang setuju
๏ทฝ
-
ุงุญู’ุฑูุตู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ูŠูŽู†ู’ููŽุนููƒูŽ ูˆูŽุงุณู’ุชูŽุนูู†ู’ ุจูุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽู„ุง ุชูŽุนู’ุฌูุฒูŽู†ู‘ูŽ , ูˆูŽุฅูู†ู’ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽูƒูŽ ุดูŽูŠู’ุกูŒ ููŽู„ุง ุชูŽู‚ูู„ู’ : ู„ูŽูˆู’ ุฃูŽู†ู‘ููŠ ููŽุนูŽู„ู’ุชู ูƒูŽุฐูŽุง ู„ูŽูƒูŽุงู†ูŽ ูƒูŽุฐูŽุง ูˆูŽ ูƒูŽุฐูŽุง , ูˆูŽู„ูŽูƒูู†ู’ ู‚ูู„ู’ : ู‚ูŽุฏูŽุฑู ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽ ู…ูŽุง ุดูŽุงุกูŽ ููŽุนูŽู„ูŽ , ููŽุฅูู†ู‘ูŽ ู„ูŽูˆู’ ุชูŽูู’ุชูŽุญู ุนูŽู…ูŽู„ูŽ ุงู„ุดู‘ูŽูŠู’ุทูŽุงู†ู
-
โ€œBersungguh-sungguhlah dalam hal-hal yang bermanfaat bagimu dan mohonlah pertolongan kepada Allah (dalam segala urusan),
-
serta janganlah sekali-kali kamu bersikap lemah. Jika kamu tertimpa sesuatu (kegagalan),
-
maka janganlah kamu mengatakan,ย โ€˜seandainya aku berbuat demikian, pastilah tidak akan begini atau begituโ€™.
-
Tetapi katakanlah, โ€˜ini telah ditakdirkan oleh Allah dan Allah berbuat sesuai dengan apa yang dikehendakiโ€™.
-
Karena sesungguhnya perkataanย seandainyaย akan membuka (pintu) perbuatan setanโ€.
-
(HR. Muslim no. 2664)
-
Tag kawan korang โคต๏ธ
.
๏ทฝ - ุงุญู’ุฑูุตู’ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ูŠูŽู†ู’ููŽุนููƒูŽ ูˆูŽุงุณู’ุชูŽุนูู†ู’ ุจูุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽู„ุง ุชูŽุนู’ุฌูุฒูŽู†ู‘ูŽ , ูˆูŽุฅูู†ู’ ุฃูŽุตูŽุงุจูŽูƒูŽ ุดูŽูŠู’ุกูŒ ููŽู„ุง ุชูŽู‚ูู„ู’ : ู„ูŽูˆู’ ุฃูŽู†ู‘ููŠ ููŽุนูŽู„ู’ุชู ูƒูŽุฐูŽุง ู„ูŽูƒูŽุงู†ูŽ ูƒูŽุฐูŽุง ูˆูŽ ูƒูŽุฐูŽุง , ูˆูŽู„ูŽูƒูู†ู’ ู‚ูู„ู’ : ู‚ูŽุฏูŽุฑู ุงู„ู„ู‡ู ูˆูŽ ู…ูŽุง ุดูŽุงุกูŽ ููŽุนูŽู„ูŽ , ููŽุฅูู†ู‘ูŽ ู„ูŽูˆู’ ุชูŽูู’ุชูŽุญู ุนูŽู…ูŽู„ูŽ ุงู„ุดู‘ูŽูŠู’ุทูŽุงู†ู - โ€œBersungguh-sungguhlah dalam hal-hal yang bermanfaat bagimu dan mohonlah pertolongan kepada Allah (dalam segala urusan), - serta janganlah sekali-kali kamu bersikap lemah. Jika kamu tertimpa sesuatu (kegagalan), - maka janganlah kamu mengatakan,ย โ€˜seandainya aku berbuat demikian, pastilah tidak akan begini atau begituโ€™. - Tetapi katakanlah, โ€˜ini telah ditakdirkan oleh Allah dan Allah berbuat sesuai dengan apa yang dikehendakiโ€™. - Karena sesungguhnya perkataanย seandainyaย akan membuka (pintu) perbuatan setanโ€. - (HR. Muslim no. 2664) - Tag kawan korang โคต๏ธ .
Tak malu ke? Hmm
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
โœ… Tag sahabat anda
โœ… Like kalau korang setuju
๏ทฝ
-
Andai ditimpa musibah,
Kuatkan semangat.
Teguhkan tekad. 
Bulatkan niat.
Kuat demi ummat. 
Dirimu untuk ummat.
-
Quote by @tintafatayat
-
-
-
Tag member korang โคต๏ธ
๏ทฝ - Andai ditimpa musibah, Kuatkan semangat. Teguhkan tekad. Bulatkan niat. Kuat demi ummat. Dirimu untuk ummat. - Quote by @tintafatayat - - - Tag member korang โคต๏ธ
Korang ada tak yang pernah deepermainkan? Kongsikan
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž
-
๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ
-
๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Korang ada tak yang pernah deepermainkan? Kongsikan#nakluahsikit #mudahterhibur . . ๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž - ๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ - ๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Mention dia yang bertuah tu ๐Ÿ˜†
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž
-
๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ
-
๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Mention dia yang bertuah tu ๐Ÿ˜†#nakluahsikit #mudahterhibur . . ๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž - ๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ - ๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
FEMINISME : MEMPERJUANG HAK WANITA?
.
.
Menurut The Encyclopedia Americana International, istilah feminisme mula digunakan oleh dramatis Perancis, Alexandre Dumas pada tahun 1872 dengan mengistilahkan feminisme sebagai gerakan pembebasan wanita (women's liberation), emansipasi wanita, hak wanita dan sebagainya.
.
.
Encyclopedia Feminisme mendefinisikan perkataan itu sebagai doktrin persamaan hak untuk wanita (gerakan mencapai hak asasi wanita). Secara tidak langsung, perkara ini menjadi unsur kepada gerakan liberalisme.
.
.
Walaupun gerakan ini begitu menonjol pada abad ke-19, namun gerakan ini sudah lahir sejak zaman sebelum masihi lagi. Plato, tokoh falsafah Barat menganjurkan supaya peranan keluarga dan sosial yang ditentukan oleh jantina dihapuskan dan turut mendesak supaya wanita diajar muzik dan gimnastik supaya dapat ditontoni oleh lelaki.
.
.
Menurut Riduan Mohamad dan Ahmad Adnan, perkembangan ini menjadi semakin luas apabila ia mendapat sokongan daripada modenis-modenis seperti Mustafa Kamal Attarturk, Kamal Pasha, Qasim Aiman, Zia Gokalp dan lain-lain.
.
.
Khalif Muammar pula menyebut, bagi merealisasikan misi-misi itu, para pejuang emansipasi wanita menilai dan menganalisis semula ayat-ayat Al Quran dan As Sunnah. Mereka mentafsirkannya daripada perspektif berbeza dengan tafsiran klasikal.
.
.
Pendekatan yang mereka gunakan adalah berorientasikan wanita. Ini berdasarkan pandangan serta pengalaman mereka supaya senario penguasaan lelaki (male domination) dalam berijtihad dapat dikurangkan.
.
.
Hasilnya, beberapa pendekatan dan kumpulan wujud, seperti kumpulan yang memberi fokus kepada teks-teks Al Quran yang dipelopori oleh Amina Wadud, Rifaat Hassan dan Fatima Naseef.
.
.
Emansipasi wanita adalah agenda ketiga Jaringan Islam Liberal. Golongan Liberalis memperjuangkang beberapa isu. Antara isu kepimpinan wanita, isu pembahagian faraid antara lelaki dan wanita, konsep poligami, isu aurat dan penolakan pemakaian tudung.
.
.
RUJUKAN: - Menjawab Islam Liberal, Pendedahan Agenda Jaringan Islam Liberal (JIL) & Sisters in Islam (SIS). Oleh, Ahamd Yumnu Abu Bakar & Mohd Fairuz Jamaluddin
.
.
Jom FOLLOW kami! ๐ŸŽˆ
@aksarasorga ft. @officialperkemat
FEMINISME : MEMPERJUANG HAK WANITA? . . Menurut The Encyclopedia Americana International, istilah feminisme mula digunakan oleh dramatis Perancis, Alexandre Dumas pada tahun 1872 dengan mengistilahkan feminisme sebagai gerakan pembebasan wanita (women's liberation), emansipasi wanita, hak wanita dan sebagainya. . . Encyclopedia Feminisme mendefinisikan perkataan itu sebagai doktrin persamaan hak untuk wanita (gerakan mencapai hak asasi wanita). Secara tidak langsung, perkara ini menjadi unsur kepada gerakan liberalisme. . . Walaupun gerakan ini begitu menonjol pada abad ke-19, namun gerakan ini sudah lahir sejak zaman sebelum masihi lagi. Plato, tokoh falsafah Barat menganjurkan supaya peranan keluarga dan sosial yang ditentukan oleh jantina dihapuskan dan turut mendesak supaya wanita diajar muzik dan gimnastik supaya dapat ditontoni oleh lelaki. . . Menurut Riduan Mohamad dan Ahmad Adnan, perkembangan ini menjadi semakin luas apabila ia mendapat sokongan daripada modenis-modenis seperti Mustafa Kamal Attarturk, Kamal Pasha, Qasim Aiman, Zia Gokalp dan lain-lain. . . Khalif Muammar pula menyebut, bagi merealisasikan misi-misi itu, para pejuang emansipasi wanita menilai dan menganalisis semula ayat-ayat Al Quran dan As Sunnah. Mereka mentafsirkannya daripada perspektif berbeza dengan tafsiran klasikal. . . Pendekatan yang mereka gunakan adalah berorientasikan wanita. Ini berdasarkan pandangan serta pengalaman mereka supaya senario penguasaan lelaki (male domination) dalam berijtihad dapat dikurangkan. . . Hasilnya, beberapa pendekatan dan kumpulan wujud, seperti kumpulan yang memberi fokus kepada teks-teks Al Quran yang dipelopori oleh Amina Wadud, Rifaat Hassan dan Fatima Naseef. . . Emansipasi wanita adalah agenda ketiga Jaringan Islam Liberal. Golongan Liberalis memperjuangkang beberapa isu. Antara isu kepimpinan wanita, isu pembahagian faraid antara lelaki dan wanita, konsep poligami, isu aurat dan penolakan pemakaian tudung. . . RUJUKAN: - Menjawab Islam Liberal, Pendedahan Agenda Jaringan Islam Liberal (JIL) & Sisters in Islam (SIS). Oleh, Ahamd Yumnu Abu Bakar & Mohd Fairuz Jamaluddin . . Jom FOLLOW kami! ๐ŸŽˆ@aksarasorga ft. @officialperkemat
Bila dah jumpa orang baru.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž
-
๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ
-
๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Bila dah jumpa orang baru.#nakluahsikit #mudahterhibur . . ๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž - ๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ - ๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Tiada siapa pun yang perfect.
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž
-
๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ
-
๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Tiada siapa pun yang perfect.#nakluahsikit #mudahterhibur . . ๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž - ๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ - ๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
IDEOLOGI MACHIAVELLI : Matlamat Menghalalkan Cara
.
๐Ÿ” Majoriti ahli politik dunia termasuk di negara kita menggunakan idealogi dan falsafah politik Niccolo Machiavelli yang terang dan jelas bertentangan dengan roh Islam dan adab-adabnya.
.
Siapa Niccolo Machiavelli?
.
๐Ÿ‘คNiccolo Machiavelli merupakan seorang ahli falsafah Itali. Beliau telah berkhidmat selama 14 tahun dengan kerajaan Itali sebagai setiausaha kerajaan. Terkenal dengan bukunya yang masyhur The Prince. Sebuah buku yang membicarakan ideologi dan falsafah politik menurut sisi pandang Nicholo Machiavelli.
.
Apa idealogi Machiavelli?
.
โœ’ Kaedah โ€œMatlamat Menghalalkan Caraโ€ kerap dikaitkan dengan cetusan oleh Machiavelli di dalam The Prince, karyanya mengenai pentadbiran negara, bahawa kesesuaian sepatutnya menjadi asas suatu tindakan. Ini dapat dilihat dari ungkapannya:
.
โ€œIn the actions of all men, we must look to the end. Let a prince, therefore, win victories and uphold his state; his methods will always be considered worthy, hence the dictum, โ€˜The End Justifies The Means.โ€
.
( โ€œDalam tindakan setiap manusia kita mesti melihat kepada penyudahnya (matlamat yang ingin dicapai). Jadi biarlah seorang putera (raja) mendapat kemenangan dan mempertahankan negaranya; kaedah yang diambilnya akan sentiasa dianggap berbaloi, maka timbullah pernyataan, โ€˜Matlamat Menghalalkan Caraโ€™.โ€
[Niccolo Machiavelli, The Prince]
.
Apa falsafah politik Machiavelli?
.
๐Ÿ—ฃ Falsafah politik Machiavelli adalah falsafah pengalaman peribadinya yang bersifat saintifik dan empirikal yang berdasarkan suasana kekacauan politik pada zaman Renaissance. Dalam bukunya, beliau menggariskan beberapa panduan berpolitik untuk pemerintah.
.
๐Ÿ—ฃ Machiavelli juga mengatakan kerajaan perlu bijak mengaburi mata rakyat dengan hiburan, dan sukan bagi melalaikan mereka. Bagi Machiavelli, Matlamat Menghalalkan Cara, tidak kira caranya sama ada baik atau buruk. Machiavelli menyatakan nilaiโ€“nilai buruk yang perlu dimiliki oleh seorang pemimpin adalah seperti sifat menipu, kedekut, melakukan kejahatan dan tidak takut kepada kecaman rakyat.
.
โ€Žูˆุงู„ู„ู‡ ุฃุนู„ู… ุจุงู„ุตูˆุงุจ
.
Jom FOLLOW kami! ๐ŸŽˆ
@aksarasorga ft. @officialperkemat
IDEOLOGI MACHIAVELLI : Matlamat Menghalalkan Cara . ๐Ÿ” Majoriti ahli politik dunia termasuk di negara kita menggunakan idealogi dan falsafah politik Niccolo Machiavelli yang terang dan jelas bertentangan dengan roh Islam dan adab-adabnya. . Siapa Niccolo Machiavelli? . ๐Ÿ‘คNiccolo Machiavelli merupakan seorang ahli falsafah Itali. Beliau telah berkhidmat selama 14 tahun dengan kerajaan Itali sebagai setiausaha kerajaan. Terkenal dengan bukunya yang masyhur The Prince. Sebuah buku yang membicarakan ideologi dan falsafah politik menurut sisi pandang Nicholo Machiavelli. . Apa idealogi Machiavelli? . โœ’ Kaedah โ€œMatlamat Menghalalkan Caraโ€ kerap dikaitkan dengan cetusan oleh Machiavelli di dalam The Prince, karyanya mengenai pentadbiran negara, bahawa kesesuaian sepatutnya menjadi asas suatu tindakan. Ini dapat dilihat dari ungkapannya: . โ€œIn the actions of all men, we must look to the end. Let a prince, therefore, win victories and uphold his state; his methods will always be considered worthy, hence the dictum, โ€˜The End Justifies The Means.โ€ . ( โ€œDalam tindakan setiap manusia kita mesti melihat kepada penyudahnya (matlamat yang ingin dicapai). Jadi biarlah seorang putera (raja) mendapat kemenangan dan mempertahankan negaranya; kaedah yang diambilnya akan sentiasa dianggap berbaloi, maka timbullah pernyataan, โ€˜Matlamat Menghalalkan Caraโ€™.โ€ [Niccolo Machiavelli, The Prince] . Apa falsafah politik Machiavelli? . ๐Ÿ—ฃ Falsafah politik Machiavelli adalah falsafah pengalaman peribadinya yang bersifat saintifik dan empirikal yang berdasarkan suasana kekacauan politik pada zaman Renaissance. Dalam bukunya, beliau menggariskan beberapa panduan berpolitik untuk pemerintah. . ๐Ÿ—ฃ Machiavelli juga mengatakan kerajaan perlu bijak mengaburi mata rakyat dengan hiburan, dan sukan bagi melalaikan mereka. Bagi Machiavelli, Matlamat Menghalalkan Cara, tidak kira caranya sama ada baik atau buruk. Machiavelli menyatakan nilaiโ€“nilai buruk yang perlu dimiliki oleh seorang pemimpin adalah seperti sifat menipu, kedekut, melakukan kejahatan dan tidak takut kepada kecaman rakyat. . โ€Žูˆุงู„ู„ู‡ ุฃุนู„ู… ุจุงู„ุตูˆุงุจ . Jom FOLLOW kami! ๐ŸŽˆ@aksarasorga ft. @officialperkemat
Siapa setuju?
#nakluahsikit #mudahterhibur
.
.
๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž
-
๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ
-
๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Siapa setuju?#nakluahsikit #mudahterhibur . . ๐Ÿ’ž Like & Tag Sahabat Anda ๐Ÿ’ž - ๐Ÿ™Œ Double Tap Kalau Setuju ๐Ÿ™Œ - ๐Ÿ˜˜ Feel Free To Share & Repost ๐Ÿ˜˜
Tag member korang yang lambat pickup atau lambat respond ๐Ÿ˜†
.
Follow @nakluahsikit @nakluahsikit
.
#nakluahsikit #mudahterhibur #santai
โ–ฒ